Business Coaching (4) PDF Imprimare Email

 

  Coachingul de business este o notiune foarte ampla si cuprinzatoare. De aceea vom face si cateva observatii generale referitoare la abilitatile unei companii.

 

  Trecand de la conducere si angajat la organizatie ca un tot unitar  vom constata ca uneori gasirea unui stil de lucru si a unei politici cu eficienta maxima, la un moment dat, poate determina un nivel de satisfactie si autosuficienta, generat de presupozitia ca stilul acela va functiona intotdeauna.

 

  In timp, managerii uita de ce au ajuns sa creada ceea ce cred. Mai mult, unii dintre ei considera ca daca nu stiu ceva,  acel ceva nici nu merita sa fie stiut!

 

 

        IERI                                                    AZI                                                MAINE

     Idei bune                                       Politica firmei                                    Dogma

 

 

  Acest proces duce la rigiditate si lipsa de viziune. O companie de succes este o companie care isi poate reinventa, in permanenta, granitele si regulile. O companie este un sistem deschis care se afla sub influenta unor anumiti factori:

 

Managementul – financiar, administrativ, organizational, etc

Informatia – de specialitate, feedback-ul de la colaboratori si clienti, date despre piata si concurenta, etc

Trainingul – adaptat la nevoile si particularitatile organizatiei

Coaching- ul-  imbogatire, rafinare si stabilizare a procesului de transformare si adaptare inceput prin training

Abilitatile proprii – resursele de care dispune fiecare persoana si grupul in care ea lucreaza

Cadrul exterior – determinat de legislatie, de cultura, de zona geografica etc    

  

  Coach-ul este persoana care ajuta organizatia sa-si pastreze caracteristica de sistem deschis, in permanenta schimbare si continua adaptare.

 

  Am auzit multi manageri spunand ca ei fac coaching cu angajatii lor. Le apreciem buna intentie si deschiderea spre acest domeniu, dar trebui sa-i avertizam ca, facand personal coaching cu angajatii ,nu vor avea rezultate spectaculoase, pentru ca nici un angajat nu va avea curajul sa-si expuna in totalitate problemele si nevoile in fata sefului!  Acest lucru il poate face doar in prezenta unei persoane neutre, de a carei confidentialitate sa fie sigur. Citeam zilele trecute un articol scris de un coach angajat al unei companii in care prezenta dezavantajul de a fi coleg de serviciu cu cei pe care ii „antreneaza”. Prezenta unui coach colaborator, chiar daca este prezent in fiecare zi in companie, este mult mai eficienta din punct de vedere a efectului psihologic, pentru ca in felul acesta atat angajatii cat si cei din executiv vor relationa mult mai productiv, nefiind impiedicati de blocajele de ordin ierarhic sau colegial.

 

  Facand un rezumat al acestor articole, putem concluziona ca elementele – cheie pe care le aduce sau le dezvolta coachingul in cadrul unei organizatii sunt:

 

 

Construirea strategiilor care faciliteaza succesul, la orice nivel

 

Cultura de invatare si perfectionare continua

 

Peformanta, progres si fiabilitate

 

Atitudine, mentalitate orientate spre excelenta

 

 

                                                Alina Sintoma si Carmen Todor